Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Културни Събития

Фестивали и културни прояви:

          Ежегодно в Тополовград се провежда Международният фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев” – Тополовград, организиран от Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина, Съюзът на артистите в България, Съюзът на народните читалища, Община Тополовград и Читалище “Св. Св. Кирил и Методий-1894”.

          Международният театрален фестивал е включен в Националния културен календар.

          Целта на Фестивала е насърчаване на любителското театрално творчество в България, достъпа на публиката до културните продукти на български театри от други държави и подпомагане развитието на общокултурно пространство в областта на любителското театрално изкуство.

          Във Фестивала участват любителски театрални  състави от Република Турция, Република Гърция, Република Македония, Република Сърбия, Република Хърватия, Република Молдова,Република Украйна,Република Франция, Република Италия, Кралство Испания, Канада и Република България. Международният фестивал на комедията е уникален празник. Той е връх в духовната традиция на Тополовград и е една от престижните международни прояви на Министерството на културата.

          През 2021 г. Международният театрален фестивал „Велко Кънев“ навършва достолепните 25 години.

          Фестивалът е отличен с Годишната награда на Министерството на туризма за 2019 г. в категория „Туристическо събитие“.

          Театралният фестивал в Тополовград е създаден през 1996 г.. В седемте си издания фестивалът е национален, а в четирите от тях се провеждаше като Балкански фестивал. От 2007 г. Театралният фестивал се провежда като Международен фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира. От 2012 г. Фестивалът носи с чест името на Велко Кънев.

          За първи път през 2018 г. Театралният фестивал „Велко Кънев“ се провежда с участието на български театри от чужбина и любителски театри от България, което го превръща в истински български празник на театъра. Този формат на Фестивала привлича много публика, както от Тополовград, така и от съседните градове, в които Фестивалът представя Втора фестивална сцена. Поразително е как гостите от българските театри от чужбина изживяват през седемте дни на Фестивала невероятни емоции, защото представят таланта си пред българска публика и допринасят за съхраняване на българския дух далече зад пределите на Родината. 

          24 май е избран за Ден на Тополовград. По повод празника на града през месец май се организира Празнична програма с участието на местни и гостуващи творчески  формации. В рамките на Програмата се провежда  Празник на старата градска песен “В градината на моята душа”, Изложба на тополовградските художници, представяне на тополовградски автори. На 24 май ежегодно Кметът на Община Тополовград връчва почетни грамоти на най-изявените дейци на културата и просветата.

          Традиционен народен събор “Света Троица”

По традиция край Манастира “Света Троица”, на храмовия празник на манастира- «Петдесятница», Община Тополовград, Сливенската Митрополия, Тракийското дружество в Тополовград и Читалище “Св.Св.Кирил и Методий-1894” организират  Традиционния народен събор “Света Троица”, в който участват фолклорни състави от Югоизточна Тракия. В рамките на събора ежегодно се  провежда „Алея на художниците”, в която утвърдени и млади художници имат възможност да предоставят своето изкуство и да рисуват на място в пространството пред светата обител.

          В Културния календар на Община Тополовград са включени празниците: 3-ти март- Националният празник на Република България, 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и 1-ви ноември – Денят на народните будители. Честват се Бабинден, Трифон Зарезан, Международният ден на жената, Тодоровден, Великден, Коледа и Нова година. 

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА ТОПОЛОВГРАД 2021г.

ДатаМясто  Културна проява  Организатор/и
21 януари2021 г.всички населени места в общинатаДен на родилната помощОбщина Тополовград, кметствата и читалищата
1 февруари  2021 г.всички населени места в общинатаДен на лозаря и винопроизводителяОбщина Тополовград, кметствата и читалищата
3 март 2021 г.всички населени места в общинатаНационален празник на    Република БългарияОбщина Тополовград, кметствата и читалищата
8 март 2021 г.всички населени места в общинатаМеждународен ден на женатаОбщина Тополовград и кметствата
 20 март 2021 г.всички населени места в общинатаТодоровденОбщина Тополовград кметствата и читалищата
2 май 2021 г.всички населени места в общинатаВеликденски празнициОбщина Тополовград и кметствата
9 май 2021 г.всички населени места в общинатаДен на победата Ден на ЕвропаОбщина Тополовград и кметствата
13-19 септември 2021 г.ТополовградМеждународен фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев” – Тополовград 2021Община Тополовград и читалище „Св.Св.Кирил и Методий – 1894”
м.май 2021 г.ТополовградПразник на старата градска песен „В градината на моята душа”Община Тополовград и читалище „Св.СВ.Кирил и Методий – 1894”
24 май 2021 г.всички населени места в общинатаДен на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовностОбщина Тополовград,  кметствата и читалищата
1 юни 2021 г.всички населени места в общинатаДен на дететоОбщина Тополовград и кметствата
19 – 20 юни 2021 г.Манастир „Света Троица”Традиционен народен събор „Света Троица”Община Тополовград и читалище „Св.Св. Кирил и Методий – 1894”
6 септември 2021 г.всички населени места в общинатаДен на СъединениетоОбщина Тополовград,  кметствата и читалищата
15 септември 2021 г.  всички населени места в общинатаОткриване на Новата учебна годинаОбщина Тополовград, училищата и детските градини
22 септември 2021 г.  всички населени места в общинатаДен на НезависимосттаОбщина Тополовград, кметствата и читалищата
1 ноември 2021 г.  всички населени места в общинатаДен на народните будителиОбщина Тополовград, кметствата и читалищата
м.декември 2021 г.всички населени места в общинатаКоледни и Новогодишни празнициОбщина Тополовград, кметствата и читалищата