Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ЧЕТИРИ ОБЩИНИ ПОЛУЧИХА ГРАМОТИ ОТ ПРЧР ЗА НАЙ-БЪРЗ СТАРТ НА МЕРКИ ПО НОВИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД 2021-2027

Общините Чирпан, Велико Търново, Тополовград и Свищов бяха отличени от Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“ за най-бърз старт на мерки по новия програмен период 2021-2027 г. Четирите общини са първите в България, които подготвиха проекти и подписаха договори по мярката „Грижа в дома“ на Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027). Общият бюджет на подписаните договори е в размер на  близо 3,8 млн. лв., с които ще бъдат подкрепени над 700 възрастни хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания. С проектите по мярката „Грижа в дома“ ще продължи предоставянето на мобилни интегрирани социално-здравни услуги в домовете на най-уязвимите групи. 

„Гордеем се, че Програма „Развитие на човешките ресурси“ е първата одобрена от ЕК програма в България, но не по-малко съществено е, че и първите подписани договори за европейска програма са именно по ПРЧР“, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова. Тя изрази надежда, че предоставянето на услуги в домашна среда за възрастните хора и хората с увреждания ще продължи без прекъсване. „Предоставянето на услуги в домашна среда е национална политика. Осигуряването на услуги в дома са важни, защото няма нищо по-добро от това хората да живеят в домовете си и да получават нужните услуги именно там“, подчерта Ефремова. 

Община Тополовград ще реализира проект по мярката „Грижа в дома“, който е с бюджет от над 422 хил. лв. По него ще бъдат подкрепени най-малко 79 възрастни и хора с увреждания, които ще получават почасови мобилни услуги в домовете си, психологическа подкрепа, доставка на хранителни продукти и продукти от първа необходимост, закупени със средства на потребителите, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги. По проекта ще бъде предоставена и информация относно превенцията и профилактиката на здравето и социално значими заболявания. „Вече трета година предоставяме „Патронажна грижа“ в Община Тополовград и смело мога да заявя, че мобилните интегрирани услуги са едни от най-успешните, които сме реализирали на територията на общината“, коментира заместник-кметът на Община Тополовград Данчо Трифонов.  

Кметът на Чирпан и заместник-кметовете на Свищов, Тополовград и Велико Търново изразиха удовлетворение от съвместната си работа с Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“. Според тях е знаково, че именно ПРЧР (2021-2027) e първата одобрена програма в България, по която бяха подписани и първите договори, за предоставяне на европейска подкрепа.