Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

СЛОВО НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТОПОЛОВГРАД Г-Н БОЖИН БОЖИНОВ ПО ПОВОД НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ – ТРЕТИ МАРТ

Уважаеми съграждани,

Отново е 3-ти март – дата свещена, белязала нашето Освобождение, ден – най-съкровен в календара на българската национална история.

За нас, българите, 3 март 1878 година е въплъщение на едно начало,възкресение  на един народ, който близо 500 години е без своя политическа и духовна свобода, народ, чиято висока култура е подложена на унищожение,възражда се една държава,която отново заема своето място на картата на Eвропа.

 На 3 март изгрява българската свобода. Самостоятелни като народ, ние можем да градим собственото си бъдеще. Героите на времето са много, те чертаят сбъднатата мечта на достойните български синове. Всички те са частица от историята, но и частица от всеки от нас.

143 години по-късно ние не само отдаваме почит към героите – български опълченци, руски, украински, белоруски, финландски и румънски воини, но и осмисляме уроците на историята. Нека да знаем за извършените подвизи, нека да помним посланията, които са валидни и днес! Нашата, българска историческа енергия не е в носталгията по отминало величие, а в осъзнатата стойност на свободата, в отговорността пред мъчениците, които платиха цената й, в светлия идеал за „чистата и свята република“.

3 март е знак за почит и преклонение пред България, която носим винаги в сърцата си!