Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Кметът Божин Божинов стартира преговори за сътрудничество с колегата си от гръцката община Терми

Тази седмица, в понеделник, кметът на Тополовград бе на посещение в Терми*, Гърция по покана на своя колега  –  Теодорос Пападопулос.

Целта на посещението бе да бъдат представени приоритетите на двете общини и да се обсъдят възможности за съвместни проекти по различните програми за териториално сътрудничество през настоящия програмен период – 2021- 2027. И двамата градоначалници подходиха със самочувствието на хора, които познават и са ангажирани с решаването на ежедневните проблеми на своите съграждани.

По време на срещата стана ясно, че двете общини имат доста общи теми, по които биха могли да си партнират. В краткосрочен план бяха поети ангажименти да бъде разработен меморандум за сътрудничество, който кметовете да подпишат и заедно с екипите си да започнат да реализират, включвайки ги в конкретни проекти в областта на икономическо развитие, образование, социални дейности, спорт, култура и туризъм.

В следващите седмици Меморандумът ще бъде подготвен и делегация от Терми ще посети Тополовград, за да бъде подписан и да започне изпълнението на плана към него.

Сред формите на сътрудничество, които кметовете на Тополовград и Терми обсъдиха са: Взаимен обмен на информация, знания и опит; разработване на инициативи, проекти и доклади; създаване на необходимата организация за диалог с бизнеса и гражданското общество; провеждане на общи форуми, конференции, семинари, кръгли маси, обучения, работни срещи, програми и фестивали.

Очакванията са двете общини да имат съвместни проекти при отварянето на първата покана на ЕПТС Гърция България, още през тази година.

*Община Терми се намира в източната част на столичния район на Солун и е с население около 50 000 жители. През последните години районът се превръща в бързо развиваща се и икономически жизнеспособна зона.